Aby sa stavba realizovala hladko, stavenisko musí byť pripravené

Chcete, aby stavba vášho nového domu sa realizovala nerušene a vy by ste sa tak mohli nasťahovať čo najskôr? Tak to by ste ešte pred samotným začatím stavebných prác mali správne pripraviť aj stavenisko. Dočasne na to môžete využiť pletivá aj drevenú guľatinu.


Na oplotenie pozemku sú vhodné pletivá
Hranice pozemku vám, pochopiteľne, vytýči geodet na základe dodanej projektovej dokumentácie, na vás ostáva zabezpečiť oplotenie pozemku po celom jeho obvode. Oplotenie by malo byť také, aby kvôli stavebnej činnosti nevznikli na susedných pozemkoch škody.
Môžete siahnuť po trvalom oplotení, no počas stavby je vhodné to dočasné, ktoré po ukončení stavebných prác môžete vymeniť. Vhodnou voľbou sú pletivá, ktoré by mali mať výšku aspoň 1,8 m, ak ide o zastavané územie obce. Nosné stĺpiky držiace pletivá môžu byť oceľové, drevené i oceľovobetónové. Na tieto stĺpiky sa potom prichytávajú drôtené pletivá, drevené dosky, vlnitý plech či nepriehľadná sieťovina. Brány do ohradených priestorov by mali mať šírku 1 m pre vstup pracovníkov a 4 m kvôli vozidlám.


Dôkladne vyčistite plochu
Dôležitým krokom pri príprave staveniska je vyčistenie priestranstva. Z celej plochy staveniska odstráňte všetky porasty, odhrňte časť ornice a odvezte ju na príslušnú skládku. Krovie sa musí odstrániť poriadne, aj s koreňmi. Pozor na stromy, v mnohých prípadoch je na to nutné povolenie. Ak ich však chcete zachovať, dôkladne ich ochráňte pred poškodením. Na to môžu poslúžiť napríklad drôtené pletivá. Tiež sa zbavte akýchkoľvek objektov, ktoré tam nemajú čo robiť.


Nezabudnite na prívod vody a elektriny
Veľmi podstatnou záležitosťou potrebnou na realizáciu stavby je prívod vody a elektrickej energie. Ten musí byť zabezpečený legálne z vhodnej prípojky. Tieto prívody sa zriaďujú pri meracích zariadeniach na hranici staveniska.


Čo ešte nezabudnúť?
Rozhodne pri príprave staveniska nezabúdajte na mobilné WC pre pracovníkov a kontajner na stavebný odpad. Výborným nápadom je aj sklad na náradie či drobný stavebný materiál, ktorý si tam môžete nechať aj cez noc. Určite zabezpečte k stavbe aj príjazdovú cestu a staveniskové komunikácie, ktoré na krátkodobé používanie stačí spevniť napríklad guľatinou alebo drevenými foršňami. Napojenie príjazdovej cesty na verejnú komunikáciu však musí zodpovedať požiadavkám cestnej premávky.

Text: Redakcia

Foto: Bigstockphoto