Aj malý priestor dokáže splniť mnoho funkcií

Ako plne využiť malý priestor tak, aby vyhovoval rôznym požiadavkám užívateľov, nám predviedla spoločnosť YOURDESIGN na obchodíku Slowatch.

Slowatch je obchodík na rohu Mikulášskej a Židovskej ulice s výhľadom na bratislavské hradby. Slowatch sú aj naši kamaráti a nadšenci pre nevšedné veci, nadšenci cyklistiky, milovníci nového umenia. Nájdete tu mix vecí, nie bežných, nie známych každému. Tovar  tvoria staršie športové rámy bicyklov a ich doplnky, ale aj hotové upravené bicykle, cyklistické dresy a čiapky, doplnky, svietidlá, zámky... Okrem toho tam možno dostať fotoaparátyLomo všetkých druhov, veľkostí a farieb, nové aj staréplatne, oblečenie a trendy doplnky pre údržbu brady.

Bol tu aj popupbarberystore, bývajú tu diskusie, výstavy, koncertíky a livedjs. Priestor je sídlom kancelárie chalanov zo slowatch, kde sa stretávajú s kamarátmi. Vcelku dosť funkcií na 26 m2.

Interiér sa neustále menil, vždy len dočasne. Spočiatku chalani reagovali na aktuálne potreby, tovar a zariadenie presúvali, otáčali, vymieňali. Mali tam rôzne vešiaky, police, škatule, panely a sami nevedeli, ako to chcú a čo vlastne potrebujú. Potom sa zamysleli, vytvorili si koncept a zavolali si nás, kamarátov architektov, aby sme im pomohli dať tomu celému formu.

Rozhodli sa, že budú viac obchod s príslušenstvom k bicyklom ako cykloobchod a potrebovali veľa rôzneho úložného systému, keďže nemajú sklad. Tiež potrebovali systém na vešanie odevov a miesto, kde si posedia s obchodnými partnermi a kamarátmi. Úloha to bola pre nás veľká.

Ďalším limitom boli financie. Priestor si chceli zrekonštruovať svojpomocne, za čo najmenej peňazí. Preto sme sa nemohli púšťať do nejakých zložitých konštrukcií, priestor si navyše iba prenajímajú.

Napriek tomu, že  priestor je veľmi malý, pôdorysný rozmer je iba 7,5 x 3,5 m, má mať veľa funkcií a veľa rôzneho tovaru. Potrebovali sme spojiť predajňu oblečenia so všetkým, čo k tomu patrí (skúšobná kabínka, zrkadlo),amiesto, kde si dáte postaviť svoj bicykel a ešte si nejaký aj vyskúšate. Popri tom si kúpite platňu, „foťák“ a žiletku.

Táto rôznorodosť tovaru nás priviedla k myšlienke kontrastného interiéru. Kontrastný v zmysle podlahy vs. steny, nábytok vs. tovar. Chceli sme docieliť, aby vv maximálnej možnej miere vynikol tovar, a tak sme sa snažili potlačiť zariadenie. Navrhli sme čierno-biely kontrastný interiér. Pôvodnú laminátovú podlahu sme navrhli natrieť špeciálnou farbou načierno, steny ostali biele. Pozdĺž dlhších stien sme navrhli horizontálne línie, ktoré tvoria police čiernej farby. Na jednej stene prekrývajú do steny ukotvené vešiaky na oblečenie, na druhej je to systém políc taktiež čiernej farby, kde sú vystavené ďalšie produkty a doplnky. Tieto police rozdeľuje zrkadlo opreté o stenu, kde si skúšané veci môžete prezrieť v plnej paráde.




Presne oproti vstupu do predajne je “kancelária” chalanov zo slowatch.Je to stôl, kde sedia a pracujú, chystajú rôzne akcie, skladajú bicykle a obchodujú.  Vedľa nich je vstup do malinkého zázemia prístupný po niekoľkých schodoch. V tomto mieste sme vytvorili jednoduchú skúšobnú kabínku. Ide o záves na polkruhovom kovovom stojane, ktorý sa jednoducho schová a nezaberá miesto, keď nie je potrebný. Požiadavku na riešenie skladových zásob sme vyriešili skrinkami so zásuvkami, ktoré tvoria plastové debničky. Jeden takýto priestor je pred stolom, zväčšuje jeho plochu a tovar je tam priamo na očiach. Ďalší “debničkový sklad” je nad stolom. Priestor je dosť vysoký a menej používaný tovar sa hore dal uskladniť.

 



Centrálny priestor predajne mal byť prezentačný, potrebovali tam vystaviť aspoň dva bicykle. Inšpirovali sme sa lavičkou, ktorá zároveň slúži ako stojan na bicykle. Tu sme vytvorili aj malý ostrov s úložným priestorom z debničiek, na ktorom sa dajú pozrieť a vypočuť si platne. Interiér dopĺňajú rámy bicyklov, ktoré sú zavesené na jednej zo stien v jej hornej polovici. Strop v súčasnosti tvoria neónové prisadené svietidlá, ktoré ale „veľa krásy nepobrali“. Navrhli sme znížiť podhľad, ktorý by ich prekryl a bol by transparentný, čiže by svetlo z neóniek“ rozptyľoval po priestore.


Vedľa vstupu je miesto pre sedenie návštev a kamarátov. Parapet má neštandardnú výšku, cca 500 mm, navyše veľké okno si pýtalo priestor na prezentáciu. Navrhli sme tam zavesenú policu, box vo forme kocky otvorenej z dvoch strán. Táto kocka ale dosť zasahuje do priestoru a pod oknom malo byť sedenie, nechceli sme, aby si ľudia búchali hlavu. Tak sme sa rozhodli predĺžiť parapet a podeň schovať taburety, ktoré sa dajú rôzne rozmiestniť po predajni a zaberajú málo miesta.

 



Kamarátom zo Slowatch sa projekt páčil, niektoré prvky viac, niektoré menej. Náš projekt mal poslúžiť ako ukážka toho, akým smerom sa dá vydať. Páni si priestor postupne prerábajú svojpomocne, niektoré prvky ako čierna podlaha, kabínka, stôl a ich rozmiestnenie ostali, niektoré si zmenili (vešiaky z kovových trubiek, police s povrchovou úpravou prírodnej dyhy).
V centrálnom priestore pribudne vyvýšený stôl, na ktorom bude jeden bicykel  a okolo neho ešte tovar, v polici pod ním úložný priestor z debničiek. Stôl sa už vyrába namieru u nášho stolára.

Obchodík je v plnej prevádzke, môžete ho navštíviť a niečo si vybrať z jeho ponuky alebo len pokecať s chalanmi zo Slowatch.

Text a foto: Ing. arch. Dalibor Vidiečan
www.yourdesign.sk
 

13.1. 2014