bottom left
UV GROUP, s.r.o., E.B.Lukáča 2, 036 01 Martin
Aktualizácia: 24.06.2018
INFO: +421 43 427 6534
bottom right
Textová reklama: T O P K Ú R E N I E ! ! ! Tu nájdete užitočné rady ako u š e t r i ť . Naviac máte možnost sa zapojiť do diskusie v diskusnom fóre aj za článkom!
top right top left top left
TOP STAVEBNÉ tipy pre Vás

Aký gril je najlepší?

 

 

Po dlhej zime prišlo i dlho očakávané leto a s ním aj obľúbené obdobie grilovania. Málokto z nás si dokáže toto ročné obdobie predstaviť bez typických grilovačiek. Záhrada, rodina, priatelia a najrôznejšie chuťovky pripravené na grile, ktoré si vychutnáte len v lete. No nie je však gril ako gril.

 

Na súčasnom trhu možno nájsť viacero druhov grilov. Od klasických na drevené uhlie a brikety, cez elektrické, plynové, či dokonca vodné. Všetky tieto typy grilov sa od seba odlišujú nielen dizajnom,ale aj funkciami, materiálom a v neposlednom rade aj konečným výsledkom, teda chuťou pripravovaných dobrôt na grile. Napriek týmto odlišnostiam pri jednotlivých griloch, by však všetky mali mať pevnú konštrukciu, rošt nastaviteľný podľa potreby, ochranu proti vetru a dôležitý je samozrejme aj povrch. Čo sa týka tohto kritéria, za najlepší povrch sa považuje žiaruvzdorný smalt, ktorý znesie vysoké teploty. Protikladom grilov so žiaruvzdorným smaltom sú plechové grily, ktoré patria k tým lacnejším. Ich nevýhodou je, žesa rýchlo opotrebujú.

 

Gril na pevné palivo

Gril využívajúci drevené uhlie či brikety, patrí medzi najrozšírenejší. Jeho prvenstvo spočíva jednak v nízkej cene a jednak v ľahkej prenosnosti. Tento typ grilu možno nájsť dokonca už aj za cenu 5 eur, čo je v porovnaní s ostatnými druhmi grilu vynikajúca cena. Grilje obľúbený aj kvôli charakteristickej vôni a chuti jedál pripravených na tomto type grilu. Čo sa týka nevýhod, je ich viacero. Medzi výraznú patrí častá potreba nakupovať palivo. Obsluha je taktiež náročná, vyžaduje si neustálu pozornosť, nakoľko hrozí riziko pripálenia mäsa. Často skloňovanou nevýhodou sú aj škodlivé látky, ktoré uvoľňuje spaľovaný tuk. 

 

 

Keď už jednoduchý kovový gril jednoducho nestačí, odpoveďou môže byť mobilná pec z vysokozáťažovej keramiky. Umožňuje stabilne regulovať teplotu úpravy, grilovať, prudko opekať steaky, pizzu "searring", piecť pečivo (chlieb, koláče), údiť a nízkoteplotne variť "slow - low" (napr. 25 kg prasiatko cca 12-15 hodín) a to všetko na drevnom uhlí so zachovaním tradičnej arómy.
Foto: Big GreenEgg


 

Elektrický gril

Elektrické grily patria k tým, ktoré najviac šetria životné prostredie. Žiaden dym, smrad. Ďalšou výhodou je aj obsluha tohto grilu. Netreba pri ňom prestáť celé grilovanie ako je to pri klasických griloch na drevené uhlie a brikety. Stačí ho len zapnúť a vy sa bez obáv môžete venovať svojej rodine a priateľom. Príprava jedál na tomto grile trvá krátko. Pri tomto typegrilu nezískate len čas, ale aj ušetrené peniaze, nakoľko tieto grily nevyžadujú pravidelné kupovanie paliva. Výraznou nevýhodou je však nutnosť využitia elektrickej energie. Môžete ho vziať len tam, kde máte po ruke elektrickú zástrčku. Práve pre tento problém býva často elektrický gril zatracovaný pri porovnávaní s grilom na uhlie či brikety, ktorý si môžete vziať kamkoľvek so sebou, napríklad aj do lesa. Z hľadiska ceny, patria tieto grily medzi dostupnejšie. Ich cena začína pri sume 20 eur.

 

 

 

Vychytávkou medzi elektrickými grilmi tvoria grily spojené s udiarňou. Udiareň býva vybavená aj teplomerom aby sa údený pokrm nespálil. Foto: IMPULS s.r.o.


Plynový gril

Plynové grily patria k tým, ktoré vám pri prevádzkovaní ušetria najviac peňazí. Rýchlo dosiahnu vysokú teplotu a vy môžete už v priebehu dvoch minút začať grilovať. Navyše teplotu môžete regulovať podľa potreby. Jednoduchý je aj spôsob ovládania, stačí stlačiť len jeden gombík. Zvlášť obľúbené sú plynové grily s lávovými kameňmi, ktoré na dne grilu zohrieva plynový horák. Tieto grily sú schopné nasávať kvapkajúci tuk, čím zabraňujú unikaniu škodlivých látok a vy si pripravíte chutné a zdravé jedlá behom pár minút. Nevýhodou je však vysoká cena. Tá sa začína niekde pri sume 100 eur a vyššie. Plynové grily bývajú často mohutné a ich prenosnosť náročnejšia.

Výrobcovia moderných grilov nezabúdajú ani na dizajn. Tento gril je napr. v štýle retro. Vychytávkou je "Vaporizer bar systém" - špeciálny systém líšt v tvare V z nerezu, ktoré zachytávajú tuk a šťavu z potravín a tá sa potom odparuje späť a dodáva jedlu originálnu chuť. Foto: Probugas



Veľký gril na lávové kamene. Foto: Probugas


Vodný gril

Poslednou novinkou z oblasti grilovania je vodný gril. Mnohí však tomuto vynálezu ešte veľmi nedôverujú. Dôvodom je ich presvedčenie, že mäso pripravené na takomto grile nie je grilované, ale uvarené v pare. To však nie je pravda. Základom tohto grilu je nádoba s vodou, pod ktorou je oheň. Jedlo sa pečie nad nádobou. Vďaka pare z vody sa mäso nespáli a nevysuší. Výhodou je aj to, že šťava z pripravovaného mäsa kvapká do nádoby s vodou, teda pri grilovaní nevznikajú žiadne splodiny. Keďže sa jedná o novinku, neexistuje na trhu ešte veľa variácií toho typu grilu a cena je tiež vysoká. Lacnejšie varianty môžete nájsť aj za sumu 40 eur, najbežnejšie sú však ceny presahujúce sumu 100 eur.

Každý z týchto grilov má svoje výhody aj nevýhody. Je len na vás, pre ktorý sa na základe parametrov, ktoré preferujete, rozhodnete. Nech je vaša voľba akákoľvek, prajeme čo najchutnejšie dobroty a čo najdlhšie letné počasie, vhodné na grilovačky.


Text: Lenka Riganová
Foto: archív výrobcov

 

3.7. 2013

 

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU
REKLAMA
EVVA
LEIER
HELUZ
DOMEXPO 2018
BAUMIT
bottom right bottom wide left bottom left
Zaujímavé odkazy:   CTS Europe s.r.o.  E-FILIP Stavebne a Energeticke Poradenstvo  Tipy ako šetriť pri kúreni  www.topkuchyna.sk  www.toptechnologie.sk  AUTOBAZAR
 
created by: CTS Europe s.r.o.