Inteligentný dom s Foxtrotom

Inteligentné domy, či presnejšie povedané domy vybavené domácou automatizáciou, už dnes nie sú ani v našich krajoch ničím neobvyklým. Prinášajú svojim obyvateľom komfort, bezpečie, zníženie nákladov na energie, zábavu i zdravé prostredie.

 

Pretože pri pohľade zvonku nepoznáme, či sa pozeráme na inteligentný dom, alebo bežný, pozývame vás na návštevu do jedného z takýchto domov, ktorý vyrástol na prelome rokov 2013 a 2014 v Bratislave. Ide o bungalov, o majiteľovi ktorého by sme mohli povedať v duchu Oskara Wilda: „Mám veľmi jednoduchý vkus. Uspokojím sa vždy s tým najlepším.“ Tento citát nás napadne hneď pri vstupe do domu a okamžite nasleduje otázka: Ktorý architekt ho stvoril? Dokonalosť na nás dýcha v každom detaile, až sa zdá zvláštne, že v tomto dizajnovom skvoste býva mladá rodina s malou dcérkou.

Vstúpte… Kombinácia dizajnovej tapety na stenách, osvetlenia a detailu v poličke vyzerá štýlovo, ale pritom jednoducho a čisto. Svetlá sa zapínajú automaticky, na základe pokynov z pohybových senzorov zabezpečovacieho systému.

Nebola to len estetická dokonalosť, čo majiteľ od svojho domu vyžadoval, ale aj funkčná. To bol jeden z dôvodov, prečo svoj dom vybavil inteligentným systémom riadenia, teda domácou automatizáciou. Ako technický fanúšik, ktorý vie, čo od svojho domu požaduje, si zvolil systém Tecomat Foxtrot od českej spoločnosti Teco a.s., ktorý je súčasťou finálneho softwarového riešenia Domotron, ktoré do tohto domu nasadila slovenská spoločnosť Akira Slovakia s.r.o. Foxtrot je priemyslovým riadiacim systémom, zúročujúcim 39 ročné skúsenosti vývoja a výroby riadiacich systémov, preverených v najrôznejších prevádzkach v 50 krajinách sveta v desiatkach tisíc aplikácií. Na rozdiel od spotrebnej elektroniky, ktorá dnes začína tiež prenikať do oblasti domácej automatizácie, je navrhnutý pre dlhodobý životný cyklus a výrobca garantuje kompatibilitu do budúcnosti a garanciu dodávok náhradných dielov minimálne 10 rokov od skončenia výroby, čo je pre užívateľa nezanedbateľná výhoda. Ak pripočítame najširšiu ponuku periférnych a nástenných prvkov na trhu, niet divu, že sa systém Foxtrot stal jednotkou na trhu v Českej republike, odkiaľ pochádza.     

Certifikovaný zabezpečovací systém je integrovaný s Foxtrotom, takže dom získava všetky informácie zo zabezpečovacieho systému a pracuje s nimi podľa pripravenej logiky.

Dom v Bratislave, o ktorom hovoríme, je pomerne prešpikovaný modernými technológiami a tie, ak majú efektívne a komfortne fungovať, jednoznačne potrebujú nadradený systém, ktorý ich všetky združí, zefektívni ich fungovanie a majiteľovi dáva do rúk jedno rozhranie pre ovládanie celého domu, samozrejme aj vzdialené. Softwarové riešenie Domotron potom spoločne so systémom Foxtrot prináša ďalší významný benefit, a to, že všetky funkcie a nastavenia, ktoré v priebehu života a zmien v životnom štýle mladú rodinu čakajú, si môžu meniť bez nutnosti volať (a platiť) firmu, ktorá im systém domácej automatizácie nasadila. Preto si s týmto riešením prídu na svoje aj tí, ktorí chcú veľa funkcií a možností vo svojom dome vybavenom automatizáciou nastaviť či priebežne meniť sami. Strach však nemusia mať ani tí zákazníci, ktorí sa boja, že pri možnostiach značného prispôsobenia si na mieru celého systému sa stratia v nastavení alebo si niečo nastavia zle. Systém okrem iného automaticky zálohuje nastavenie každý deň a kedykoľvek sa môžete vrátiť k minulému nastaveniu či pôvodnému nastaveniu.

Miesto pre pani domu. Aj tu je zaujímavá kombinácia svietidiel, ktoré nielen efektne vyzerajú, ale sú funkčné, praktické a úsporné.

Systém Foxtrot vie riadiť v podstate všetky technológie, ktoré je možné riadiť. V tomto dome sú v systéme zahrnuté nasledujúce technológie:

  • osvetlenie
  • vonkajšie žalúzie
  • vykurovanie
  • zavlažovanie
  • ovládanie prístupového systému a brány
  • zabezpečovací systém
  • kamerový systém
  • meteostanica
  • jacuzzi

Jedným dotykom sa z prehľadu obrazoviek kamier dostaneme k samotnému ovládaniu všetkých technológií domu. Tu je prehľad stavu vykurovania a chladenia v jednotlivých miestnostiach s nastavením teplotných a časových scenárov.

Pozorný čitateľ asi pochopil, že systém Foxtrot je takou stavebnicou prvkov, pripojených k centrálnej jednotke v rozvádzači. Od toho, aká je rozsiahla štruktúra prvkov, sa odvíja samozrejme cena celého systému. Vďaka modularite možno s Foxtrotom vytvoriť jednoduchšie lacnejšie riešenia a rovnako tak komplexné riadenie technológií, ktoré už niečo stoja. Aj vďaka tejto variabilite, kvôli ktorej je systém Foxtrot veľmi dostupný, sa stal tak obľúbeným. 

Text: Ing. Petr Ovčáček
Foto: Teco a.s.

Vonkajšia meteostanica dáva Foxtrotu informácie predovšetkým o sile a smere vetra a o vonkajšej teplote a vlhkosti vzduchu. Ten ich potom využije pre riadenie zvlášť vykurovania a žalúzií.