Najnovšie trendy vo vykurovaní

Vykurovanie, to už dávno nie je len funkčná záležitosť. Dnes nie je najpodstatnejšie, aby krb v prvom rade vykuroval interiér. To sa berie ako samozrejmosť. Krby dneška, to je zážitok. Musia plniť okrem vykurovania aj estetickú funkciu. Krb, to je krásny doplnok interiéru, ktorý romantickým dušiam nahradí za dlhých zimných večerov televízor. Je nádherné pozerať sa večer iba tak do plameňa a nechať sa unášať myšlienkami.  Na toto pamätajú aj výrobcovia, ktorí prinášajú tzv. trojstranné krby

Trojstranný krb, čo to je?

Kedysi bolo trendom vytvoriť krb, ktorý bol uzavretý z troch strán a v prednej časti mal presklené dvierka, cez ktoré ste mohli pozorovať plameň. Trojstranný krb je takým riešením krbu, kde plameň vidíte z troch strán.  Je to akoby ste sa pozerali priamo do ohňa, no zároveň je oheň oddelený presklenou časťou, takže v interiéri nehrozí prípadný dym či špina. Trojstranný krb sa používa na vytvorenie dominanty miestnosti, keď sa okolo neho môže usadiť celá rodina a užívať si atmosféru horiaceho ohňa v krbe z každého uhlu. Niekedy sa trojstranný krb používa ako deliaca stena, ktorá rozdelí a súčasne spája dve miestnosti. Týmto krb zabezpečí nielen vizuálny zážitok ale tiež vykurovanie dvoch miestností naraz.

Ako si vybrať správny trojstranný krb

Krb, ani ten trojstranný, by sa nemal vyberať bez dôkladnej úvahy. Aký typ dvierok chcete, Obložiť ho kameňom alebo iba omietnuť? Sú sklá bezpečné? Aká je údržba a čistenie? Zadymujú sa sklá? Tieto a mnoho ďalších otázok je dôležité zvážiť a porozmýšľať nad nimi. Asi nikto z čitateľov nie je na slovo vzatý odborník – kúrenár so špecializáciou na krby. Preto je dôležité vybrať si správneho a overeného dodávateľa. Predsa len je krb investícia na dlhé roky a pokiaľ na ňom budete šetriť, váš lacný krb vám to bude každý deň pripomínať.  V zásade platí, že dobrý dodávateľ vám pomôže a poradí pri výbere a špecifikácií vášho vytúženého krbu. Je dôležité dobre vybrať materiály, ktoré však často majú dopad na výslednú cenu realizácie. Ak teda stanovujete rozpočet na stavebné práce napríklad pri novostavbe, radšej sa s odborníkom poraďte hneď na začiatku. Napríklad už len taká cena mramorových obložení dokáže výslednou sumou pekne zamávať.

Vykurovanie a trojstranný krb

Samozrejme trojstranný krb musí plniť okrem estetickej funkcie aj praktickú a tou je vykurovanie interiéru. Pokiaľ zákazníkovi záleží primárne na vykurovaní, bude skôr riešiť iný typ krbu, ktorý mu lepšie umožní využiť ďalší moderný trend vo vykurovaní, tzv. akumulačnú obstavbu. Laicky povedané ide o takú voľbu materiálu na obstavbu krbovej vložky, ktorá pri kúrení v krbe akumuluje teplo a následne potom aj po skončení vykurovania sála do priestoru naakumulované teplo. Akumulačná obstavba je vhodná do energeticky úsporných domov, kde výrazne šetrí náklady na vykurovanie. Ako materiál sa využíva napríklad šamotová tehla, staré plné pálené tehly, tmavočervené magnezitové tehly z elektrických akumulačných pecí čí prípadne aj kamene. Ako spojivo sa používa zvyčajne kachliarska malta na vyššie teploty, no sú možné aj iné materiály, napríklad stavebné lepidlo. Ak však uvažujete nad akumulačnou obstavbou, určite nechajte realizáciu na odborníkov alebo si aspoň nechajte dobre poradiť. Nechcete predsa, aby materiál v obstavbe postupne praskal či inak pracoval.

Čo povedať na záver?

Kedysi bolo dôležité dosiahnuť čo najväčší výkon. Stavby neboli dobre zaizolované, cez okná bežne fúkalo a preto mali napríklad kozubové vložky pred 10 rokmi často výkony aj 15 kW. Dnes, pokiaľ je dom zateplený, stačí na vykúrenie celého domu výkon 2 až 4 kW.  Preto si môže každý zákazník bez problémov zvoliť také riešenie, aké sa mu páči. Ak chce maximálnu úsporu, zainvestuje do akumulačnej obstavby, ktorá mu bude pekne odovzdávať teplo aj 8 až 12 hodín po vyhasnutí ohňa. Ak  skôr uprednostňuje estetiku interiéru a pohľad na oheň, vyberie si trojstranný krb.

Krb je investíciou, na ktorej sa neoplatí šetriť. Výsledná cena je vždy vzťahom medzi dvomi premennými: kvalitou a cenou. 

 

Text a foto: Mgr. Gabriel Kuczman
konateľ
Deltako Praha s.r.o.