Tri tipy ako vyberať bezpečnostné dvere

Na Slovensku dochádza každých 30 minút ku krádeži vlámaním do bytu, alebo rodinného domu. Pravidelne cez deň, či v noci, počas pracovného času, či cez víkendy, v zime, či v lete. Vo väčšine prípadov si zlodeji vyberajú cestu cez vchodové dvere, tadiaľ sa totiž s lupom najjednoduchšie aj uteká.


Pravdepodobnosť, že si zlodej vytipuje naše obydlie, nie je o nič nižšia, ako susedove, či ktorékoľvek iné. Skúsenosti ukazujú, že v týchto prípadoch mylne vžité predstavy, stroskotávajú. ”Mne nemajú čo cenné ukradnúť”, alebo  ”máme vnímavých susedov” či psa, upadajú do zabudnutia momentom návratu domov a zdeseným pohľadom na vypáčené dvere vlastného bytu či domu.

Prekonané dvere

Predchádzanie tomuto je na každom z nás. Bezpečnostné dvere sa už stávajú samozrejmosťou. Ako šokujúco však pôsobia stále častejšie sa objavujúce správy o prekonaní aj niektorých bezpečnostných dverí ! “Slovo ”Bezpečnostné” nie je legislatívou nijako upravené, ničím podmienené, inak povedané takýmto slovom sú označované aj výrobky , ktoré nijako negarantujú odolnosť voči vlámaniu.” – vysvetľuje Ing. Jozef Adame zo spoločnosti Adlo. Takže na názov ”bezpečnostné dvere” sa nemôžeme spoliehať, veď nakoniec na tom ani nezáleží. Rozhodujúce je, či mi v prípade pokusu, moje dvere zlodej prekoná, alebo neprekoná. Sú len tieto dve možnosti, veď to je ich účel a nie názov.

Ako ich však rozlíšiť? Zorientovať sa v množstve certifikátov, či atestov býva laikovi niekedy zložité. Existuje však zopár jednoduchých rád, podľa čoho rozpoznáme bezpečnostné dvere, ktoré najbežnejšie používaným náradím zlodej nemá šancu prekonať.

Prvou je cena. Zjednodušene povedané dvere môžu byť buď lacné, alebo bezpečné. Nikdy nie oboje naraz. Takže opatrne pristupujme k dverám s veľmi lákavou cenou, či  označovaným ako ”najlacnejšie” či ”najpredávanejšie”. Skutočne bezpečnostné prvky totiž niečo stoja, tu nič neušetríme.

Ďalším, je uzamykací bod do podlahy. Je to jediný bod, ktorý nám dvere istí nezávisle od zárubne, a to do najpevnejšej časti domu. Samozrejme tu je potrebné ukotvenie prechádzajúce cez všetky podlahové krytiny až priamo do betónu.

Istiaci bod do podlahy

Tretí prvok ľahko zistíte pri uzamykaní dverí. Pokiaľ uzamknete plynule na jedno otočenie kľúčom, nie na dvakrát, je to známka kvalitného systému, kde vložka je stále spojená s uzamykaním. Tým ho blokuje v každej jeho polohe, takže znemožňuje zlodejovi odomknúť uzamykací systém jeho zatlačením.

Nespoliehajme sa, teda, pri výbere našich vstupných dverí, len na označenie ”bezpečnostné”. Myslime aj na úlohu, ktorú majú tieto dvere splniť, teda aby aj v prípade, keď si zlodej vyberie náš byt za svoj cieľ, dvere zostali neprekonané.  Len tak ochránia všetko to, čo sa za nimi nachádza.

Text a foto: ADLO