V jednoduchosti je krása

O tom, že návrh interiéru od dizajnéra môže v konečnom dôsledku ušetriť vaše peniaze sme už popísali mnoho. Teraz prinášame niekoľko konkrétnych riešení od mladej, šikovnej, nezávislej dizajnérky Gabriely Orbánovej. Tieto riešenia vyplývali z požiadaviek majiteľov na finančne nenáročné zariadenie, ktoré bude jednoduché, ale krásne a účelné.

Táto spálňa v novostavbe už mala pripravený dispozičný koncept. Hlavná požiadavka zákazníka bola príjemná miestnosť s podlahou v teplých tónoch a so svetlými stenami. Majiteľ do spálne neplánoval veľa investovať, preto sme sa rozhodli pre lacný a jednoduchší spôsob zvlášť zvýrazniť priestor použitím vliesovej tapety. Spojovacím prvkom studeného stropu z pohľadového betónu a teplej podlahy je výrazná tapeta v hnedo-modrej farbe. Oproti posteli sa nachádza tv-zostava. K izbe prináleží aj komfortný šatník, ktorý som ukryla za posuvné dvere z grafoskla s jemným motívom.

Spálňa navrhnutá v orientálnom štýle, ktorá vystihuje svojich majiteľov – cestovateľov. Najvýraznejším solitérom v miestnosti je posteľ, ktorej ráz dotvára stena so špeciálne nanášanou farbou. Na základe požiadaviek som interiér ladila do farieb ebenového dreva, zlatohnedých odtieňov s malou prímesou sviežich farieb na svietidlách.

Majitelia tejto obývacej miestnosti nemajú radi prísny a strohý minimalizmus. Páčia sa im moderné veci, ale v rôznych kombináciách a navyše majú z ciest veľa suvenírov. Preto som volila miešanie štýlov, farieb a materiálov, ktorého výsledkom bola príjemná obývacia miestnosť. K obývacej miestnosti prislúcha aj jedáleň v podobnom ladení.

Požiadavky na kanceláriu jazykovej školy boli moderný a príjemný interiér s dostatkom miesta na prácu pre dve osoby, so stoličkami a stolíkom na sedenie. To bola výzva, pretože miestnosť má malé rozmery, pričom ku práci potrebujú dva kancelárske stoly, z opačnej strany sedenie, sólo sedenie pre návštevníkov, úložný priestor pre dokumenty, vešiaky, klimatizáciu a navyše sa pozdĺž celej miestnosti tiahne radiátor s rúrami. Pôvodná dispozícia bola nevyhovujúca (zamestnanci sedeli chrbtom ku oknám), preto som ju musela zmeniť. Stoly som navrhla do písmena L pre väčšie miesto na prácu, za sebou pozdĺž jednej strany sa tiahne skriňa na dokumenty v otvorenom i zatvorenom variante. Nad ňou je dostatok priestoru na police alebo väčšie logo firmy. Radiátor je zakrytý pohľadovou plochou. Na opačnej strane je miesto pre stolík a stoličky, vešiak a klimatizáciu.

Šedá podkrovná detská izba pre školáka dostala energickú injekciu v podobe jasných farieb – výraznej tapety, zásteny za stôl, dvierok na skrinkách a koberca. K izbe ešte prislúcha vstavaný šatník a balkón. Pre chlapca sme vytvorili dostatok pracovného i úložného miesta, miesta pre zábavu i odpočinok.

Obývacia miestnosť s veľkosťou necelých 10 m2 bola veľkou výzvou. Našťastie majitelia súhlasili, že miestnosť nemôžeme zaťažiť uzavretými skriňami a veľkými solitérmi, no veľkého TV sa nechceli vzdať. Výrazný prvok miestnosti tvorí spomínaná televízia, krištáľové svietidlo, stolík a dizajnové kreslo. Ako odkladací priestor som volila vzdušné otvorené police a lesklé skrinky. Majitelia preferovali minimalizmus s prímesou pár farieb a jemný luxus.

Text a vizualizácie: Mgr. Orbánová Gabriela