Zaostrené na teplú vodu: Tipy pre malé i veľké domácnosti

Ako najpraktickejšie vyriešiť vykurovanie spolu s prípravou teplej vody u novostavieb i rekonštrukcii? Napríklad výberom kondenzačného kotla s integrovaným alebo externým zásobníkom teplej vody. V portfóliu značky Protherm nájdete mnoho riešení pre malé i veľké domácnosti. Pozrite si niektoré z nich:

1. Šikovní pomocníci

Viete, ako čerpať teplú vodu z viacerých miest domácností naraz bez straty komfortu? Umožňujú to závesné kondenzačné kotly Tiger Condens. A nielen to. Dokážu zabezpečiť vykurovanie i prípravu teplej vody nielen v klasickej domácnosti, ale aj v dvojdomoch či dvoch bytových jednotkách naraz. Veľké množstvo teplej vody pripravujú vďaka kombinácii dodávky vody prietokovým spôsobom a zo vstavaného zásobníka. Opätovne nahriať zásobník dokážu v rekordne krátkom čase (niekoľko minút) vďaka patentovanej technológii ISODYN2. Vybrať si môžete prevedenie kotla s jedným alebo dvomi vstavanými 21 litrovými nerezovými zásobníkmi.

Kotol Tiger Condens.

2. Flexibilné riešenia

  • Častou voľbou domácností sú závesné kondenzačné kotly Panther Condens. So svojím vysokým stupňom využitia až 109 % a osvedčenou technológiou nerezového kondenzačného výmenníka sa zaraďujú k najefektívnejším produktom na trhu. Vďaka malým rozmerom sú veľmi flexibilné pri voľbe umiestnenia. Dokážu pripravovať teplú vodu prietokovým spôsobom, prípadne sa môžu kombinovať s rôznymi typmi externých zásobníkov na prípravu teplej vody.

 

  • Na výmenu starých kotlov i pre novostavby (domy či byty s jednou kúpeľňou) sa osvedčili závesné kotly Gepard Condens. Sú úsporné, disponujú vysokou triedou energetickej účinnosti A pre kúrenie i prípravu teplej vody. Úsporu prevádzkových nákladov zaručuje ich vysokoúčinné čerpadlo, ktoré (v porovnaní s klasickými čerpadlami) spotrebuje v priemere ročne až o 75 % menej elektrickej energie. Tieto kotly sú maximálne flexibilné, teplú vodu pripravujú buď prietokovým spôsobom, alebo pomocou externého zásobníka (podľa typu kotla).

 

  • Praktické rozmery má zostava kotla Gepard Condens so zásobníkom Protherm WEL 75/2 ME. Ide o závesný (vrstvený) zásobník, ktorý pripravuje teplú vodu cez doskový výmenník kotla (vo verzii s prietokovým ohrevom teplej vody). Čistý objem zásobníka je 82 l. Zásobník zaistí aj dostatočne rýchle opätovné nahriatie vody, má tiež zabudovanú výhrevnú elektrickú špirálu 2 kW (ako dodatočný spôsob ohrevu). To zaručuje trvalý komfort dodávky teplej vody.

 

  • Flexibilným riešením je zostava kotla Gepard Condens s nepriamo ohrievaným zásobníkom B60Z s objemom 58 l, ktorý má rovnaký dizajn ako kotol. Podľa dispozičných možností sa zásobník môže umiestniť pod kotol prípadne vedľa neho. Kryt zároveň esteticky schová prepojenie kotla so zásobníkom.
Zostava kotla Gepard Condens s nepriamo ohrievaným zásobníkom B60Z.

3.Tipy pre najnáročnejších

Existujú však aj riešenia pre najnáročnejšie domácnosti a pre dvojgeneračné alebo viacbytové domy. Ide o kombináciu kondenzačného kotla s nepriamo ohrievaným veľkokapacitným stacionárnym zásobníkom teplej vody FE 300 – 500 MR (s objemom 300, 400 alebo 500 l). Navrhnuté sú tak, aby bol zabezpečený optimálny prenos tepla z pripojených vykurovacích zariadení, a aby v konečnom dôsledku priniesli domácnostiam cenné úspory energie. K úsporám prispieva aj ich nová konštrukcia vysokokvalitnej izolácie. Dosahujú vysokú spoľahlivosť a dlhú životnosť. Na zvýšenie komfortu a spoľahlivosti dodávky teplej vody je k dispozícii aj voliteľný prídavný elektrický ohrev s výkonom 6 kW.

 

Nepriamo ohrievané veľkokapacitné zásobníky teplej vody FE 300 – 500 MR.