Ako si vyrobiť tieň na terase

Tipy a rady ako si vybrať tieniaci prvok na terasu

 

Slnko a slnečné lúče sú pre naše zdravie veľmi dôležité. Každý z nás určite pozná príslovie, ktoré hovorí: „Kde nechodí slnko, chodí lekár.“


Slnko má blahodarný vplyv nielen na fyzický stav človeka, ale aj na jeho duševnú rovnováhu. Slnečné lúče dodávajú nášmu telu energiu, pozitívnu náladu, a dokonca aj potrebné vitamíny. Ale aj tu platí, že všetkého veľa škodí. Slnko má totiž okrem pozitívnych účinkov aj tie škodlivé, a to v podobe UV žiarenia. O škodlivých účinkoch slnka je na mieste hovoriť práve počas letných mesiacov, kedy je jeho intenzita väčšia ako počas ostatných ročných období. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame spôsoby, ako sa pred slnkom schovať na vašich terasách či pri bazénoch v záhradách.

Možností je viacero. Slnečník, pergola alebo markíza? Odporučiť jedno konkrétne tienidlo ako najlepšie, sa však nedá. Každému vyhovuje niečo iné a pri výbere zohľadňuje rôzne kritériá, ako napríklad cenu, vzhľad alebo priestorové možnosti.
 

Slnečníky

Slnečníky patria medzi najbežnejšie a zároveň aj najstaršie tienidlá. Za tú dobu prešli mnohými zmenami nielen v samotnom dizajne, v konštrukcii, ale aj v použitých materiáloch. Medzi najčastejšie používané ešte stále patria klasické slnečníky so stredovým sťažňom. Teda také, ako ich poznáme z terás krčiem.Sú dostupné v rôznych veľkostiach, farebných prevedeniach a za prijateľné ceny, ktoré začínajú pri menších veľkostiach slnečníkov už pri sume 5 eur. Tieto klasické slnečníky nájdeme s rozmermi až do 7x7 m pri štvorcovom tvare a 6x8 m pri obdĺžnikovom tvare tienidla. Pri kruhovom tvare sú to slnečníky s priemerom až do 10 m. Takýmto slnečníkom sa dá teda zatieniť aj pomerne veľká plocha.Okrem slnečníkov so sťažňom umiestneným v strede,existujú aj slnečníky s mimostredovým sťažňom, tzv. Free Arm.Na rozdiel od klasického slnečníka so stredovým sťažňom je možné tento typ polohovať vzhľadom na polohu slnka, čo je veľkou výhodou. Tým, že je sťažeň umiestnený na kraji, získame priestor pod slnečníkomneobmedzovaný sťažňom. Pri niektorých typoch je dokonca možné naklápanie tienidla, čo umožňuje odtienenie napríklad aj zapadajúceho slnka. Nájdeme ich až do veľkosti 5x5 m. Obidva tieto tipy majú svoje výhody aj nevýhody. Čo sa týka výhod, ide najmä o dostupnú cenu. Slnečníky sú tiež v porovnaní s markízami konštrukčne viac odolné proti vetru. Na druhej strane však nezabezpečujú žiadnu ochranu tieneného priestoru pred vetrom. Nevýhodou je aj to, že pri daždi voda steká všetkými stranami.
 

Dizajnový slnečník- vyniká vysokou kvalitou spracovania a pozorným výberom použitých materiálov. Manipulácia s ním je maximálne jednoduchá. Foto: 4deco

Pergoly

Pergoly predstavujú tienidlá, ktoré na rozdiel od slnečníkov plnia aj funkciu ochrany pred dažďom a vetrom. Sú určené na tienenie veľkých plôch, a to až do veľkosti 13x9 m. Pergoly môžu byť postavené samostatne, alebo tiež pristavené k rôznym objektom. Kým kedysi boli pergoly vyrábané z dreva, podobné prístreškom, dnes už dominujú rôzne konštrukcie z rozličných materiálov. Práve pergoly vyrábané z dreva, sú však aj dodnes veľmi obľúbené záhradkármi, nakoľko sa využívajú aj ako opora popínavým drevinám, ktoré sa k nim vysádzajú. Teda pergoly pre mnohých neplnia len tieniacu, ale aj estetickú funkciu. Veľkou výhodou nových typov je možnosť napojenia ďalšej pergoly, na základe čoho môžete zatieniť akúkoľvek plochu. Ďalšou pozitívnou vlastnosťou je možnosť uzatvorenia zvislých strán, čím získate ochranu proti možnému vetru, dažďu, hmyzu či zvedavým pohľadom. Pohodlné je aj diaľkové ovládanie clôn. Aj napriek tomu, že tento typ tienidla bude stáť pomerne vysokú cenu, neprinesie vám žiadne ďalšie náklady spojené s údržbou. Priestor tienený týmto typom tienidla môžete používať celoročne.

Postavenie domácej pergolynetrvá dlho. Najmodernejšie druhy sú automaticky vybavené motorickým ovládaním. Strechu pergoly teda môžete využívať len vtedy, keď to bude potrebné. Foto: K SYSTEM

Markíza

Markíza patrí medzi čoraz populárnejšie tienidlo. Existuje viacero typov markíz, ktoré sa od seba odlišujú veľkosťami, dizajnom, konštrukciou. Na súčasnom trhu môžete nájsť množstvo markíz, ktoré neplnia dokonale len tieniacu funkciu, ale predstavujú zároveň aj akýsi módny doplnok na skrášlenie terasy. Môžeme nimi zatieniť plochy až do rozmerov 7 m šírky a 4 mvysunutie. Medzi najideálnejšie sa považujú kazetové markízy. Celý mechanizmus je spolu s tieniacou látkou ukrytý po zvinutí vo vnútri kazety, čím ho chráni pred poveternostnými vplyvmi. Niektoré typy markíz majú aj výsuvný volán, ktorým je možné zatieniť nízke, teda zapadajúce slnko. Markízy sa ovládajú pomocou motorového diaľkového ovládania, čo prináša užívateľovi komfort. Výhodná je aj cena, ktorá je v porovnaní s pergolami nižšia. Začína niekde pri sume 100 eur a vyššie. Markíza však neposkytuje žiadnu ochranu pred vetrom, ale naopak, sama musí byť pred ním chránená.
 

V posledných rokoch zažívame naozaj horúce letá. Presvedčili sme sa o tom aj pár dní dozadu, kedy nás potrápili teploty vo výške 35 °C. Vtedy sa každý z nás potrebuje pred horúcimi slnečnými lúčmi schovať do tieňa. Tieniaca technika vás pred slnkom nielen bezpečne schová, ale zároveň vytvorí vo vašej záhrade aj útulné miesto na oddych.
 

Text: Lenka Riganová

 

Špičková kvalita, špičková technológia a špičkový dizajn – taký je nový štandard pre terasové markízy. Doplnky ako je „Variovolán“ na dĺžku až 160 cm ponúka ideálne spojenie ochrany súkromia a ochrany pred slnečným žiarením. Foto: K SYSTEM